Psychotherapie Maassluis

Angst, fobie en paniek zijn aan te pakken met therapie.

Angst, fobie, paniek en paniekaanvallen zijn aan te pakken met therapie.

Bij angst ben ben je bang. Dat geldt ook bij een fobie en paniek. Paniek is een intense vorm die meestal plotseling begint en niet erg lang duurt. Fobie is erg bang zijn voor een bepaald iets, bijvoorbeeld voor spinnen, kleine ruimten, vuil…..

Bang voor….?

Je bent bang, het belemmert je, je weet dat het niet redelijk is, niet nodig is, maar toch…. De één is bang voor honden, de ander voor examens en misschien weet jij niet eens waar je precies bang voor bent. Mogelijk schaam je je ervoor. Je kunt zelfs bang voor angst zijn. Dat voelt niet prettig, je wilt ervan af en je ontwijkt daarom soms situaties. Dat ontwijken gebeurt nogal eens vaker dan jezelf beseft.

Angst die goed voor je is, die je helpt

Het is een basisemotie die ons waarschuwt voor gevaar. Je alertheid stijgt, je maakt een juiste inschatting van de situatie, je adrenaline neemt toe. Dat is nodig om tot zinvolle actie. Om iets te doen om jezelf in veiligheid te brengen. Een goede hulp dus.

Belemmerende angst

Wanneer het een belemmerende uitwerking heeft lukt het niet om een juiste inschatting te maken van de situatie. Je voelt angst en reageert vanuit dit gevoel. Dat leidt tot een onnodige of onnuttige reactie. Sterker nog, je komt dan niet tot nuttige acties. Het belemmert je dingen te doen die belangrijk voor je zijn. Je mist daardoor voldoening, contacten of ontspanning waar je naar verlangt.

Vrij worden van belemmerende angst, maar hoe…..

De eerste stap heb je al gezet. Je weet dat het niet goed voor je is en dat je ervan af wilt, ook al weet je nog niet hoe. Het vraagt om een bepaalde aanpak. Je gaat onderzoeken welke gedachten je erbij hebt, of die kloppen. Ook ga je ervaren hoe en waar je angst voelt. En je gaat  in kleine stapjes ontdekken dat je bron van angst geen gevaar voor je is. Soms is het nodig om te onderzoeken hoe het ontstaan is.
Wil je meer weten, hoe je probleem aan te pakken of wil je er hulp bij, bel 06-49766207 of stuur een mail naar elalijn@kabelfoon.net.

Leuk om te weten.

Het Griekse woord voor fobie, phobos, betekent angst, vrees. Dit maakt duidelijk dat angst en fobie veel gemeen hebben. Het woord paniek is afgeleid van de Griekse god Pan, die met zijn afschrikwekkende uiterlijk vijanden angsten inboezemde. Wil je weten welke angsten en fobieën er allemaal zijn kijk dan op de fobieënlijst.

Testjes

Je kunt ook testjes doen.
Hoe groot is je kennis?
Waarvoor ben je het meest bang?
Hoe groot is je faalangst?