Psychotherapie Maassluis

Relatieproblemen

Relatieproblemen, los ze op voor het te laat is.

Relaties, conflicten, verwijdering

Relaties en conflicten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heel normaal en gezond. Tot een bepaalde grens. Kunnen jullie de conflicten niet meer zelf oplossen dan hebben jullie echt relatieproblemen. Bij relaties wordt als eerste vaak gedacht aan partners. Ook ouder-kindrelaties, broer-zus relaties of vriendschapsrelaties kennen conflicten, relatieproblemen, en kunnen veel baat hebben van relatietherapie.

Niet zomaar een dipje

Elke relatie kent zijn ups en downs. Maar dit is anders. Jullie vermijden situaties, bepaalde onderwerpen of elkaar. Of jullie vechten elkaar de tent uit. Ieder zit op zijn eigen eilandje eenzaam te zijn en samen lukt het niet dit te doorbreken.

Relatietherapie en dat ook nog samen!

Voor veel mensen is een overweging om te gaan praten met een relatietherapeut al een hele stap. Wat kan zo’n therapeut nou doen wat jullie zelf niet kunnen? Tja, onder ogen zien wat er speelt tussen jullie en daar hulp voor inschakelen, wil en kan de ander dat ook wel?

Echte hulp, vooral gericht op jullie interactie

Toch is relatietherapie het beste bij een vastlopende relatie. In de eerste plaats omdat er iemand bijkomt die jullie in gesprek kan brengen. Want daar schort het zeker aan. En zeker zo belangrijker die jullie kan laten luisteren naar elkaar. In de gesprekken herkent de therapeut vicieuze patronen in jullie interacties en kan jullie handvatten geven om die te doorbreken. Soms is een beetje hulp al genoeg om de onderlinge verbinding weer te voelen en te versterken.

De eerste stap

Wanneer je met zijn tweeën vastgelopen bent in je relatie dan zijn er ook twee die samen de stap te zetten hebben om hulp te zoeken. Dat vraagt om bekennen aan elkaar dat je zo niet verder wilt. En jullie moeten beide hulp willen om ermee aan de slag gaan.

Even ieder apart

Na één of twee afspraken met jullie beide wil ik nogal eens jullie afzonderlijk zien. Misschien zijn er wel zaken die je moeilijk in elkaars bijzijn vertelt of dat je dan openhartiger kunt vertellen over de verwachtingen van de behandeling. Ik neem dan de tijd, om er achter te komen hoe dat nu precies voor je is, die problemen tussen jullie, wat je sterke kanten zijn en waar je gevoeligheden liggen.

Je merkt het

De gesprekken zijn gericht op inzichten en ervaringen opdoen. Je komt dingen te weten en leert over jezelf, de ander en jullie relatie. Het belangrijkste hierin is hoe je het beleeft. En je ontdekt hoe de ander de dingen beleeft. Op die manier ervaar je wat er speelt en nodig is bij en tussen jullie. Dat versterkt doorgaans dat je wilt en kunt veranderen.

Nieuw

Na al die jaren zou je denken dat jullie elkaar door en door kennen. En dat is in veel opzichten ook zo. Toch kunnen er in relatietherapie zaken boven water komen over jezelf en de ander waar je verbaasd over bent of van kunt schrikken. Wat dat betreft is relatietherapie echt een (her-)ontdekking van jezelf, de ander én van jullie samen.

Afronden

Je zult merken dat het leeuwendeel van jullie problemen, waar jullie voor kwamen, weg is en dat de rest vrij oppervlakkig blijkt en makkelijk op te lossen.

Een andere wending

Nu kan het zijn dat gaandeweg de therapie één van jullie (of jullie samen) tot de conclusie komt dat er geen weg meer is voor jullie samen. Dan is het waardevol om op een respectvolle manier de relatie te beëindigen, zeker als jullie kinderen hebben is het belangrijk om ook het afronden van jullie relatie met zorg en aandacht te doen, waarbij ik jullie kan ondersteunen.

Open het gesprek

Heb je nog vragen, wil je weten of je hulpvraag past binnen deze therapie, of willen jullie je aanmelden voor een oriënterend en vrijblijvend gesprek, neem even contact op.

Vragen over je relatie?

Op het gratis online forum over relatietherapie van Psycholoog NU kun je anoniem en gratis je vragen stellen en vragen, met reacties, van anderen lezen.