Psychotherapie Maassluis

Somberheid en depressief

Iedereen is weleens somber of verdrietig. Veel mensen vinden dat vervelende gevoelens. Ze horen bij het leven, net zoals blijdschap en andere emoties. Meestal verdwijnen die gevoelens na verloop van tijd vanzelf weer. Dat is iets anders dan depressief zijn.

Sombere dagen horen erbij

Wanneer u graag een nieuwe baan had gekregen, maar niet bent aangenomen of wanneer uw relatie niet verloopt zoals u wilt, kortom, als het leven tegenzit, is het een normale reactie dat u zich somber of neerslachtig voelt. Vaak drijft die sombere bui weer over.

Even geen fut, lusteloos

Ook is iedereen wel eens futloos en lusteloos, je voelt je hangerig en onverschillig. Dat is niet meteen een reden tot bezorgdheid. Door een tijdlang weinig rust of periode van verdriet kun je je lusteloos voelen. In die gevallen heb je weinig energie en geeft je lichaam aan dat het op adem moet komen.

Langdurig somber, lusteloos

Wanneer zo’n bui langer duurt wordt die al gauw verward met een depressie. Een sombere bui kan lang aanhouden en zelfs chronisch zijn. Een langdurig sombere bui gaat vaak samen met piekeren of veel aandacht geven aan de somberheid. Het kan je belemmeren om je bewust te zijn van je verlangens, om plezier te hebben, te genieten, om meer van je leven te maken. Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Je kunt me bellen op 06-49766207 of een mail sturen elalijn@kabelfoon.net. Soms heb je aan een aantal tips al genoeg.

Depressief?

Wanneer je depressief bent is je stemming sterk verlaagd en de periodes van somberheid duren langer. Maar waar ligt de grens tussen een sombere bui en een depressie? Bij depressie zijn er ook andere verschijnselen, die per persoon verschillend kunnen zijn. Al met al maken alle verschijnselen bij elkaar dat het een aandoening is. Wil jij weten of je depressief bent doe dan de test.
Ben je depressief dan ben je gebaat bij hulp. Ook al is het voor jou een hele stap om in actie te komen, toch doen, want je kunt goed hulp gebruiken. En gelukkig, behandeling leidt nagenoeg altijd tot goed resultaat.

Tip! Ga praten!

Gedachten en uitzichtloosheid stapelen zich op. Het lijkt soms onmogelijk om er met iemand anders over te praten. Toch is het belangrijk om het te proberen. Met een gesprek kun je de cirkel van doemgedachten doorbreken. Praten kan opluchten. Ook als je heel diep in de put zit. Misschien kunt je je dat nu nog niet voorstellen. Maar als je voor je gevoel geen kant meer op kunt, is het belangrijk om dat te vertellen aan iemand in je omgeving. Zolang je alles binnen houdt, wordt het steeds zwaarder en wordt je wereld steeds somberder. Het praten zorgt er voor dat je dat gevoel niet meer alleen draagt. Het lost misschien niet direct veel op, maar je kunt het wel even kwijt en dat kan al een klein beetje opluchten. Met wie ga jij praten?