Psychotherapie Maassluis

Stress en burnout

Stress is een vorm van spanning en vaak erg nuttig. Wie kent niet de gezonde spanning die vooraf gaat aan het leveren van een belangrijke prestatie? Daardoor presteer je vaak nét iets beter. Diezelfde stress zorgt er ook voor dat je in gevaarlijke situaties de kracht vindt om in actie te komen: om te vluchten of te vechten. Stress speelt dus een duidelijke rol in ons vermogen te overleven en presteren. Het geeft je opluchting en voldoening.

Stress zonder voldoening of opluchting

Maar wat als het je niet lukt om stress om te zetten in actie. Dan blijft spanning langdurig hangen. Dat is vervelend, je slaapt er minder goed door, voelt je gejaagd, prikkelbaar of je merkt het in je lichaam. En het kan gevaarlijk zijn. Ongezonde stress kost je namelijk veel energie en kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid, depressie burn-out en ernstige lichamelijke klachten.

Niet altijd merkbaar maar ondertussen…

De toename van stress gaat vaak geleidelijk zodat je nauwelijks merkt hoeveel ongezonde stress je hebt opgebouwd. Wil je weten hoeveel stress jij hebt opgebouwd doe dan de stress-test.

Weer ruimte voor jezelf

Heb je ongezonde stress dan wordt het tijd om te onderzoeken hoe het komt dat de stress zo opgelopen is en hoe je die stress kunt verminderen. Vanuit die kennis kun je leren hoe je anders met bepaalde situaties om kunt gaan en (opnieuw) ontdekken wat jou energie geeft. Twijfel je of weet je dat je zelf in niet staat bent om voldoende ontspanning terug te vinden neem dan contact met mij op.

TIP: Kijk wat vaker naar je ‘gedaan-lijst’ dan naar je ‘te doen-lijst’.

Burn-out, opgebrand, ik?

Maar je moet het toch, net als anderen, allemaal aankunnen? Je gaat door en de balans van ‘geven’ en ‘nemen’ is uit evenwicht geraakt, waardoor je reserve energie opraakt. Belangrijke signalen voor een burn-out zijn vermoeidheid, prikkelbaarheid, emotionele uitputting. Het kan zelfs leiden tot een ernstig ziek lichaam.
Ben jij op weg naar een burn-out of ingestort, dan is het de hoogste tijd om het tij te keren. Bel of mail voor een afspraak in mijn praktijk de Spiegeling in Maassluis. Mijn begeleiding is gericht op herstel van energie en de oorzaak ontdekken en aanpakken. Je kunt ook eerst een test op internet doen.

En dan?

Ontdekken dat je zeker geen watje bent en de lessen, die je uit je burn-out kunt leren, helpen je enorm om te accepteren dat je reserve energie nagenoeg op is, dat je opgebrand bent. Tijdens de behandeling leer je ook specifieke technieken, zodat je je sneller beter kunt voelen en je reserve energie weer kunt opbouwen. Verder leer je hoe een terugval te voorkomen door jezelf te steunen en waarderen en de kracht van je dromen te ontdekken.