Psychotherapie Maassluis

Verliesverwerking en rouw

Iets of iemand verliezen doet pijn, doet zeer

Verliesverwerking? Je rouwt. Troost kan helpen de pijn te dragen. Mensen om je heen zijn daarvoor belangrijk. Die mensen kunnen je helpen om met dat verlies en die rouw om te gaan. Soms heb je niet die mensen om je heen, is de troost niet genoeg of lukt het niet de draad weer op te pakken in het leven. Zet dan een stap door hulp te zoeken voor jezelf.

Iets waardevols is er niet meer

Het verliezen van een dierbare, een baan, een huwelijk, gezondheid is vreselijk. Ook minder tastbare verliezen kunnen erg pijnlijk zijn en samengaan met het loslaten van iets waardevols, zoals bij het afsluiten van een levensfase (de overgang, kinderen die de deur uitgaan, pensionering). Ook het opgeven van een perspectief dat geen perspectief blijkt te zijn of de hoop op een kind zijn verliezen van iets waardevols, die met rouw samengaan.

Afscheid nemen en loslaten

Het verlies gebeurt doorgaans abrupt, afscheid nemen en loslaten vraag tijd.

Verliesverwerking en Rouwen vraagt tijd en energie

Rouwen is een proces van afscheid nemen, een proces om het verlies te verwerken. Het verwerken van een verlies kost niet alleen tijd, maar ook energie. Het is dan ook niet raar als je je oververmoeid en prikkelbaar voelt.

Nuchterheid, verdriet, boosheid, angst, opluchting, schuldgevoel…

Iedereen rouwt op de manier die hij of zij nodig heeft. Jij bent als mens uniek en elke verwerking van een verlies is uniek. Na een verlies kan je eigen nuchterheid je verrassen. Op een ander moment kunnen intense gevoelens je overvallen. Gevoelens die je logisch vind of gevoelens waar je je voor schaamt. Door ruimte te geven aan je emoties en belevingen, kom je een stap verder in je rouwproces. Ook acties en rituelen zijn helpend. Soms heb je hulp van buiten nodig om verder te komen in het rouwproces.

Rouwen leidt tot vrede en iets nieuws

De pijn van het verlies verdragen en de uiteenlopende gevoelens toelaten, zullen geleidelijk aan de pijn verminderen en leiden tot vrede sluiten met de nieuwe situatie. Om uiteindelijk ruimte te ervaren voor iets nieuws.

Hulp inschakelen

Steun en hulp vragen is altijd een grote stap. Het vervolg is doorgaans makkelijker. De verwerking komt weer op gang. Ik kan je begeleiden in de verschillende fasen bij verliesverwerking. Van ontkenning, boosheid tot het vechten, de depressieve gevoelens en uiteindelijk de aanvaarding. En wanneer er dan zo ruimte is ontstaan voor iets nieuws kan ik je helpen bij het zoeken en ontdekken van een nieuwe invulling.
Herken je iets van jezelf of heb je een vraag over rouwverwerking, neem dan contact met mij op. Dat hoeft helemaal geen behandeling te worden, maar dan ben je in ieder geval een stap verder.