Psychotherapie Maassluis

Hypnotherapie

Het toepassen van hypnose (=trance) in psychotherapie wordt hypnotherapie genoemd. Hypnose kan in principe bij elke vorm van therapie als hulpmiddel dienen. En veel mensen met (onverklaarbare en/of medisch niet te verhelpen) lichamelijke klachten of pijn hebben baat bij hypnotherapie. Specifieke vormen van hypnotherapie zijn regressie en reïncarnatie therapie.

Misverstanden en vooroordelen

De meeste misverstanden komen voort uit ‘hypnose shows’, waarbij mensen aan de wil van de hypnotiseur lijken overgeleverd. Daarbij worden vrijwilligers geselecteerd die gemotiveerd zijn om plezier te hebben en gek te doen. Dergelijke toneel hypnose heeft niets te maken met de hypnose zoals die wordt toegepast in hypnotherapie.

Hypnose oftewel trance

Het woord hypnose is afkomstig van het Griekse woord ‘hypnos’, dat slaap betekent. Hypnose is echter geen slaap, wel een specifieke bewustzijnstoestand, die trance wordt genoemd. In trance blijf je bewust en alert. Iedereen die dat wil kan een bepaald niveau van trance bereiken.

Ontspanning, concentratie én controle

Trance is een toestand van diepe ontspanning én concentratie. Je krijgt extra controle over jezelf, in plaats van controle te verliezen. Op elk gewenst moment kun je zelf uit de trance komen en terug keren naar het normale bewustzijn. Je hoeft dus bang te zijn dat je niet uit een hypnose kunt komen.

Je kent het al

Trance is een natuurlijk en spontaan optredend verschijnsel. Ook jij kent wel situaties in het dagelijks leven waarin je een ervaring van trance beleeft. Het zijn bv de momenten, waarbij je de omgeving even vergeet en je aandacht zich meer naar binnen richt.

Hypnose in therapie

Het voordeel van hypnose is dat je je gemakkelijker richt op wat in jouw therapie belangrijk is. Het is mogelijk contact te maken met iets van je onbewuste. Problemen kunnen beter onderzocht en aangepakt worden. Ook kun je tijdens een hypnose makkelijker suggesties, die belangrijk zijn voor het oplossen van je probleem opvolgen. Zo kun je onder hypnose in gedachte een traumatische ervaring opnieuw beleven zonder daarvoor weg te vluchten. En je kunt ook zelf oplossingen voor problemen leren ontdekken.

Bij welke klachten

Hypnotherapie in te zetten voor een veelheid van klachten, waaronder stress, fobie, verslaving, psychosomatische klachten, (faal)angst, depressie, chronische pijn en eetproblemen. Ook verschillende lichamelijke klachten kunnen aangepakt worden met hypnotherapie, zoals hoge bloeddruk, fibromyalgie, maag/darmklachten, hoofdpijn, hyperventilatie, allergieën, eczeem, gespannen spieren, vaginisme. Hypnose wordt zo ingezet als hulpmiddel bij psychotherapie.

Wil je meer weten over hypnotherapie, neem dan contact met mij op.
Als je twijfelt of het voor jou geschikt is, dan kun je je twijfel met mij bespreken.